Lunchmeny
Avnjut din lunch på Aviatören
Vår lunchmeny består av östgötska smaker presenterade i en mängd olika skepnader.
Alla rätter har dock ett gemensamt fokus på det närproducerade och det klimatsmarta, som tillsammans med ett hållbart mathantverk är grunden i all vår matlagning.
Meny
Restaurang Aviatören serverar lunch mellan 11-14
- Inkluderar kaffe från Vadstena rosteri och vatten
- Pris inom parentes (Vuxen/Barn)
- Salladsassiett / side salad 8:-
Wallenbergare på östgötska vildsvin med ärtor, lingon och gräddsås 155:-
Wildboar patty with peas, lingonberries and creamy sauce
(GLUTEN, MJÖLK, ÄGG/ GLUTEN, MILK, EGG)
Örtstekt kyckling med bbq-sås samt citron och grönsaksaioli serveras med rostad potatis 155:-
Herbal chicken with bbq-sauce, lemon and vegetable aioli served with roasted potatoes
(SENAP, ÄGG / MUSTARD,EGG )
Halstrad lax, vitvinssås med fänkål, picklad lök och rotsaker 175:-
Grilled salmon with whitw wine sauce, pickled onions and root vegetables
(MJÖLK, SENAP / MILK, MUSTARD)
Köttbullar med gräddsås, lingon och gurka samt potatis
9st 145:- / 5st 85:-
Swedish meatballs with creamy sauce, lingonberries and cucumber
(MJÖLK, SENAP/MILK, MUSTARD)
Pannkakor med sylt och grädde 5st 145:- / 3st 85:-
Pancakes with jam and cream
(GLUTEN, ÄGG, MJÖLK/GLUTEN, EGG, MILK)
Vegetarisk pinsa med champinjoner, lök, kapris och lokala ostar 165:-
Vegetarian pinsa with mushrooms, onion, caper and locally produced cheeses
(MJÖLK, GLUTEN, /MILK, GLUTEN, )
Lyxig räksalladmed örtsås och ägg, serveras med krutonger 175:-
Shrimp salad with herb sause, egg and croutons
(GLUTEN, ÄGG, MJÖLK/ GLUTEN, EGG, MILK)
Har du frågor om innehåll i maten? Fråga personalen.
Questions about allergens? Ask the staff.
PIZZA / PINSA
Eftermiddagsservering vid särskilda tillfällen
Östergötlands vita. Crème fraiche och fyra sorters ost samt ruccola och östgötsk honung 185:-
Local Bianco. Creme fraiche and four cheeses, rocketsalad and honey
(GLUTEN, MJÖLK/GLUTEN, MILK)
Drakel & Viggos special. Tomatsås på Assarssons tomater samt mozarella 165:-
Drakel & Viggos special. Tomatoesauce and mozzarella
(GLUTEN, MJÖLK/GLUTEN, MILK)
Werna visthus salami. Paprika, kapris, lök, mozarella och vår egna tomatsås 185:-
Artisan salami. Bell pepper, caper, onion, mozarella and our own tomatoesauce
(GLUTEN, MJÖLK/GLUTEN, MILK)
Werna visthus rökta vilda. Sidfläsk, lök champinjon och vår egna tomatsås 185:-
Artisan smoked venison. Speck, onion, mushroom and our own tomatoesauce
(GLUTEN, MJÖLK/GLUTEN, MILK)
PAJ & KORV
Eftermiddagsservering vid särskilda tillfällen
Medelhavspaj med lök, zucchini, oliver, tomat och paprika samt tzatziki och sallad 155:-
Mediterranean pie with onion, zucchini, olives, tomatoes, bellpepper served with tzatziki and salad
(GLUTEN,ÄGG,MJÖLK/GLUTEN, EGG, MILK)
Ostpaj med sweetchili, picklad lök och sallad 155:-
Cheesepie with sweetchili, pickled onion and salad
(GLUTEN,ÄGG, MJÖLK/GLUTEN,EGG,MILK)
Wienerkorv med bröd samt ketchup och sötstark senap 30:-
Hotdog with bread , ketchup and mustard
(GLUTEN)
Different pastries, sandwiches, wraps and drinks are also available on display
Allergier? Fråga personalen om innehållet i våra rätter
Klimatsmart är ekonomisk
Många tror att det är dyrt att baka eget bröd och att alltid välja ekologiska råvaror. Med lite vilja, kunskap och engagemang är det helt tvärtom. Överblivet bröd återanvänds hos oss som ströbröd och vi väljer råvaror efter säsong.
På det viset får vi också en naturlig variation på maten som vi serverar. Hel- och halvfabrikat däremot blir för dyrt, och onyttigt. Sådan mat innehåller ofta glutamat (E620-E623) som är en industriellt framtagen smakförstärkare. Glutamat får all mat att smaka lika och anses dessutom av många vara skadligt för kroppen.
Det handlar om respekt
Dåliga halvfabrikat som fiskpinnar och kåldolmar är bannlysta. Vi köper bara in svenskt kött så långt det går och allra helst från regionen. Inga råvaror återfinns på listor över utrotningshotade arter och vi försöker alltid att välja tillbehör som främjar mångfald i naturen.
Allas våra matval påverkar miljö och människor i hela världen så det är viktigt att vara matklok. Det handlar om respekt både för naturens gåvor och för dem som äter maten. Det ska kännas schysst hela vägen, från tillverkning till servering.